02.11.-05.11.2020р. 9А,9Б,9В,9Г,9Д класи

Тема:Лісове господарство. Основні лісові пояси світу. Лісозабезпеченість. Лісове господарство в Україні.

Це особлива галузь діяльності людини, оскільки передбачає використання одного з найцінніших природних ресурсів планети — лісових

 Лісове господарство — галузь економіки, що вивчає, охорону і захист лісів, а також регулювання їх використання в цілях задоволення потреб у лісових ресурсах, веде облік і відтворення.

Лісове господарство складається з:

 лісівництва,

лісозаготівлі,

 одержування та первинного оброблення технічної або паливної деревини,       

збирання дикорослих лісових продуктів.

Лісозабезпеченість території показник, розрахований шляхом ділення площі лісів на кількість населення світу, країни (області). Лісозабезпеченість  світу  становить  близько 0,54га на  людину

Лісистість території — відношення площі лісів до загальної площі тери­торії. Середня лісистість поверхні  землі становить  30,5%

2. Основні лісові пояси світу.

Майже всі ліси планети зосереджені в двох лісових поясах, які умовно на­зивають північний та південний. 

Особливості лісового  поясу.

            Ліси північного поясу

 зосереджені в помірному поясі Північної півкулі (тут переважають хвойні породи дерев). Він охоплює значну територію в Азії та Північній Америці.

Визначте які  країни мають  ліси.

У цьому поясі найбільші масиви лісів мають Росія, Канада, США, Швеція та Фінляндія. Площа північного поясу відносна стабільна, а в останні роки навіть збільшується.

Ліси південного поясу розташовані в екваторіальному й субекваторіальному поясах (переважають широколистяні породи дерев). Це північ Південної Америки (басейн Амазонки), Центральна Америка, західна частина екваторіальної Африки (зокрема басейн річки Конго), Південно-Східну Азія, північний схід Австралії. Найбільші лісові масиви тут зосереджені в Бразилії, Колумбії, Конго, Мозамбіку, Індонезії, Малайзії. Площа південного поясу скорочується через активну вирубку лісів у країнах, що розвиваються.

Продукція  лісової  промисловості:

 Пиломатеріали

Фанера

Меблі

Целюлоза, папір, картон

          Паливо

Фанера та  папір. Важливим етапом використання деревини вважається її механічна переробка, зокрема виробництво пиломатеріалів. Щорічно у світі виробляється 500 млн м3 пиломатеріалів. У першу десятку країн, що найбільше виробляють пиломатеріалів, входять США, Канада, Росія, Японія, Китай, Бразилія, Індія, Німеччина, Франція,Швеція.

За масштабами хімічної переробки деревини лідирують дві країни - США і Канада. Вони посідають перші два місця у світі, виробляючи разом половину целюлози (близько 80 млн т). Провідні позиції мають також Японія,Швеція, Фінляндія, Китай, Росія, Бразилія. Так само США є світовим лідером і щодо загального виробництва паперу і картону, а їхні найближчі конкуренти - Японія і Китай. Утім, якщо здійснити перерахунок на одного мешканця, то на першому місці за кількістю виробництва паперу і картону перебувають Фінляндія, Швеція іКанада.

      Лісистість території України становить 15,9 %. Або 10.4  млн га. Це майже такий  же  показник як і  світовий. В  Європі  за  лісистістю Україна займає одне з останніх  міць. Ліси України сформовані понад 30 видами деревних порід, серед яких до­мінують сосна, дуб, бук, ялина, береза, вільха, ясен, граб, ялиця. Найбільша концентрація зростання лісів у Українських  Карпатах  та Лісостепу.  Ліси  України повністю  задовольняють  потреби  економіки  в деревині.  Відсоток заповідних лісів  становить близько 6%. Всі  ліси  в  Україні  є  екологічно  чистими. Половина лісів України є штучно створеними і потребують посиленого до­гляду (кожний другий гектар лісу створений штучно).Основним  чинником розміщення  підприємств  лісового  господарства  є сировинний. Найбільші  підприємства розташовані   в Чернівецькій (смт Берегове йм. Чернівці), Івано-Франківській (смт Брошнів-Осада й смт Перегінське, м. Надвірна), Закарпатській , Львівській , Рівненській , Житомирській.

    Праліси та старовікові ліси – недоторкані ділянки, які існують і розвиваються під впливом природи. У справжньому лісі повинні бути і старі, і молоді, і повалені дерева. Адже що різноманітніший ліс, то більше в ньому життя. Завдяки цьому вони мають високу життєздатність, стійкі проти несприятливих впливів, забезпечують надзвичайно важливі екосистемні послуги (регулювання клімату, очищення води, утримання вуглецю, збереження унікального біорізноманіття та виняткових естетичних, екоосвітніх цінностей тощо), котрі не в змозі повноцінно надати господарські ліси. Після знищення, праліси неможливо відтворити. На сьогоднішній день їх значною мірою знищено. У Європі залишки пралісів збереглися лише у Карпатах, на Балканах і північній Росії Такий праліс є в Житомирській області, але зараз до нього вже дуже близько підкрався видобуток бурштину. У Хмельницькій області в Сатанові залишився буковий праліс. Також це шмат лісу Голосіївського національного парку. Він був ще до того, як з'явився Київ. Там є старі дерава, які мають по декілька століть. Але таких місць в Україні дуже мало. Та й загалом природних лісів у нас залишилося менше як 10%, усім їм загрожує повне знищення.


 

 ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ


 Підручник, опрацювати § 14, стр.59-62.


 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу