26.10.2020р. 9Г та 9Д класи 

Тема: Тваринництво. Зональна спеціалізація сільського господарства України

     Сьогодні сільське господарство України переважає не найкращі часи. Ось лише один приклад. Один гектар сільськогосподарських угідь в Україні дає продукції в середньому на 500 дол. США, тоді як у Німеччині - на 2650; у Франції - на 2450; у Нідерландах - 8900 доларів США. Навіть північна Фінляндія зі своїми бідними грунтами дає сільськогосподарської продукції з одного гектара на 1800 доларів США.

     Тваринництво – галузь сільського господарства  займається. розведенням і утриманням свійських тварин

Тваринництво виробляє близько 40% сільськогосподарської продукції країни- цінні продукти (молоко, м`ясо, сир, яйця, рибу, мед) і сировину для харчової та легкої промисловості (шкіру, вовну,шовк).

 Історія розвитку тваринництва.

Із давніх-давен люди почали полювати на тварин, а потім навчилися їх приручати.

 На території України сільським господарством, а в тому числі і тваринництвом, почали займатися приблизно п'ять тисяч років тому .  Кочові племена скіфів і сарматів — одні з перших представників напрямку тваринництва на теренах України.

 Волів використовували, як тяглову силу, запрягали для оранки землі, запрягали у вози для перевезення важких вантажів (сіль з Криму).

За часів Запорізької Січі утримували в Подніпров'ї величезні табуни коней,  овець,  великої рогатої худоби, які налічували по декілька тисяч голів.

Корову вважали годувальницею родини, в роки війни і голоду, ці тварини рятували людей від голодної смерті

Тваринництво і й наші часи залишилося невід’ємною частиною національного господарства України.

Кормова база значною мірою впливає на продуктивність, спеціалізацію, розміщення та структуру тваринництва.

Склад кормової бази тваринництва:



 Сучасне кормовиробництво, складається з польового, лучно-пасовищного і промислового виробництва кормів

До польового кормовиробництва належить вирощування кормових і зернофуражних культур, а також використання відходів і побічної продукції зернових, технічних та інших культур (солома, бадилля тощо). Лучно-пасовищне виробництво кормів пов'язане з використанням природних кормових угідь — сіножатей та пасовищ.

Промисловим виробництвом комбінованих кормів зайнята комбікормова промисловість. Комбіновані корми — це суміш збалансованих за вмістом поживних і мінеральних речовин, вітамінів. На комбікормових заводах як сировину використовують зерно і продукти його переробки, а також відходи олійної, цукрової, м'ясної, рибної промисловості.

 

Відходи підприємств харчової промисловості (жом, мелясу, сироватку), громадського харчування, а також харчові відходи населення використовують як корм для тварин, без додаткової переробки. У кожній області ресурси кормів мають свої особливості, і важливо їх раціональніше використовувати.

 

Визначимо основні галузі тваринництва :

 

 


Скотарство

Скотарство- займається розведенням і утриманням корів. Воно забезпечує людей харчовими продуктами: молоко, масло, сир, сметана, сироватка




Молочне розвивається там, де є пасовища із соковитими травами (Полісся)..

 М`ясне скотарство розвивається у всіх природних зонах навколо центрів харчової промисловості, відходи, від якої є кормами для худоби

 Молочно-м`ясне скотарство швидкими темпами розвивається навколо великих міст, курортів, де є багато споживачів .

В Україні вперше відбувся парад корів породи голштин.на базі СТОВ «Ломовате» у Черкаській області. Демонстрували найкращих представників цієї породи. Як зауважив один із арбітрів, що приїхав із Франції, одна із корів, яка виборола призове місце на цьому параді, на міжнародному конкурсі отримала як мінімум 9 балів із 10.

 Свинарство

Свинарство,-галузь тваринництва-розведення свиней для одержання м`яса і сала, а також шкіри і щетини. Шкіру і щетину використовують для пошиття одягу

Археологічні дослідження вказують на те, що свиня була одомашнена людиною після собаки приблизно 9 тис. років тому

В Україні свинарство існує з часів неоліту.

Найрозвинутіше воно у степу і лісостепу, де високо розвинене зернове господарство, картоплярство, виробництво цукрових буряків і соняшника і  у приміських зонах великих міст. Утримують свиней на свинофермах.

Свині відносяться до всеїдних тварин. Корми можна розподілити таким чином: зернові, насіння рослин, висівки, макуха; м`ясокісткове, рибне борошно, молоко, риба; сіно, солома, зелена трава, крейда, кухонна сіль, червона глина, вугілля з деревини.

 Варто звертати увагу на недопущення забруднення кормів металами, радіонуклідами, токсинами.

Вівчарство займається розведенням і утримання овець

Поширене у  Карпатах , степу, особливо південному .

Для вівчарства використовують у степу сухі вигони і пасовища. Вівці добре переносять посуху, холод і можуть добувати корм навіть з-під снігузавглибшки до 20 см.

На Поліссі та в Карпатах переважає грубововняне, шубне вівчарство, що дає високоякісні, міцні, теплі овчини, з яких виготовляють кожухи.

 У степу розвивається вовняне, переважно тонкорунне і напівтонкорунне вівчарство, яке дає якісну вовну. Базується воно на дешевих пасовищних і грубих кормах

Продукція козівництва — важливе джерело цінних харчових продуктів і сировини для різних видів промисловості. Розведенням овець та кіз в Україні займаються переважно особисті селянські господарства.

Птахівництво- — один з високопродуктивних видів тваринництва, що постачає населенню м’ясо та яйця, а легкій промисловості — пух і пір’я. Розвинене воно повсюди . Серед птиці переважають кури. Основ ний приріст м’яса птиці дають бройлери. Також розводять качок, гусей, індиків, цесарок, перепілок. У розміщенні птахівництво орієнтується на споживача. Тому поблизу великих міст, промислових і рекреаційних центрів розміщено великі птахофабрики. Висока концентрація спостерігається також у Лісостепу та Степу, де птахівництво орієнтується на виробництво зерна  

 Де-не-де в Україні почали займатись розведенням екзотичних птаів- страусів. Їх вирощують на страусових фермах заради м`яса і яєць.

А чи відомо вам щось про страусині ферми? Чи дійсно це вигідна галузь господарства? Пропоную переглянути відеоролик « Страусині ферми»

Конярство- займається розведенням і утриманням коней. В Україні конярство представлено такими напрямками: племінний, робочо-користувальний та спортивний.

Племінне ядро основних поліпшуючих порід коней зосереджено в 17 кінних заводах України. Зосереджено розведення у степовій і лісостеповій зонах. Тварини травоїдні . Основу раціону становить зерно, переважно овес, сіно, трава, овочі, грубий корм (гілки).

Рибництво- займається розведенням і утриманням риби.

 Ставкове рибництво є перспективним напрямом розвитку. Воно розвивається на основі ставків, водоймищ Дніпра, Дністра, Південного Бугу тощо. Найбільш розвинута ця галузь у Лісостепу та Карпатах.

 Кролівництво- займається розведенням і утриманням кролів. Найбільш поширене у степу і на Поліссі. Ця галузь забезпечує виробництво дієтичного м`яса, хутра, пуху, шкіри. М`ясо смачне, за поживністю наближається до курячого.

Хутро кролів використовують як у натуральному вигляді, так і в імітованому під морського котика, нутрію, видру, білку, соболя, песця тощо..

Годують кролів зерном, травою, сіном, гілками, овочами. Дорослих тварин годують два, молодих три рази протягом дня у чітко визначений час. Вночі кролі споживають до 60% добової норми корму. Поять кролів чистою і свіжою водою

Утримують тварин у клітках, спеціальних ямах.

Бджільництво займається розведенням і утриманням бджіл, отриманням меду, воску та інших продуктів бджільництва.( віск, прополіс, маточне молочко, бджолину отруту)

 Продукти бджільництва також використовуються в медицині.

На території Русі бджільництво як промисел прослідковується з Х ст. нашої ери.

. До появи цукру мед був єдиним солодким продуктом для людини. Віск широко застосовувався в домашнім господарстві для освітлення і здійснення релігійних обрядів ьЗа 11 місяців 2016 року обсяг експорту меду з України встановив рекорд, склавши 47,8 тисяч тонн. Експорт меду в 2016 році приніс українським виробникам майже $83 млн.

 Бджільництво поширене в усіх зонах, але найкращі умови для його розвитку — на Поліссі, у широколистяних лісах та в лісостепу.

 Давні традиції в Україні має бджільництво. Однак інтенсивне вирубування лісів, розорювання земель, використання дешевого штучного воску, а пізніше й застосування отрутохімікатів призвели до занепаду цієї галузі.

Зональна спеціалізація сільського господарства.

Не всі регіони України мають одинакові економічні й природні умови для розвитку сільського господарства, тому різні області спеціалізуються на певних видах виробленої сільськогосподарської продукції.

Територія, на якій переважають ті або інші галузі сільського господарства, називаються сільськогосподарською зоною.

У рівнинній частині України виділяють три сільськогосподарські зони, межі яких майже збігаються з межами природних зон і мають із ними загальну назву.

Сільськогосподарські зони

 Поліська  сільськогосподарська  зона

Охоплює  19%  території  України. . Дана зона характеризується помірним кліматом із достатньою зволоженістю та дерново-підзолистим ґрунтовим покривом.

 Спеціалізація  зони:  молочно-м’ясне  скотарство,  льонарство,  вирощування картоплі й озимого жита.   Тут  виробляють  95 % льону довгунця  ,  40%  картоплі,  40%  молока  і  м’яса  країни.  Сформувався   молочнопромисловий   АПК: . як молочнопромисловий, м’ясопромисловий, картоплепродуктовий, льонопромисловий

Лісостепова  сільськогосподарська  зона

Охоплює  34% усієї площі України України.

У порівнянні з Поліссям ,ця зона характеризується набагато більшою розораністю земель, які відрізняються значною родючістю  Спеціалізація  зони:  виробництво  цукрових  буряків, зернових культур (озима пшениця, ,  кукурудза, гречка, ячмінь, просо а  також  розвинуте  птахівництво.

 На лісостеп також припадає значна частина товарного виробництва фруктів (вишень, слив, яблук, груш).

Тут  виробляють  70 % буряка  ,  39% зерна,   46% картоплі Тут виготовляється майже половина молока, м’яса і яєць країни

. Найрозвинутішими  АПК  є: буряко-цукровий, зернопродуктовий, м’ясопромисловий, плодоовочеконсервний

Степова  сільськогосподарська  зона

 Степова сільськогосподарська зона займає величезні південні простори України.

Охоплює   40% площі країни  України.  Це  основний  район  зрошуваної  меліорації ,  характерна  висока розораність  .

Спеціалізація  зони:  вирощування  зернових  культур, а  також  розвинуте  виноградарство, садівництво.

  Тут  виробляють  100 % рису ,  96 %  винограду,   80 % соняшника ,  48 % зерна

Тут також вирощують соняшник, льон-кучер, сою, арахіс, баштанні, лікарські й ефіроолійні культури.

Найрозвинутішими  АПК  є:зернопродуктовий, м’ясопромисловий, плодоовочеконсервний

Крім зазначених зональних сільськогосподарських зон, в межах України формуються так звані азональні комплекси – приміські господарства, орієнтовані на задоволення потреб населення міст у продуктах харчування.

Передгірні райони Карпат – жито, кукурудза, пшениця, картопля, льон; ВРХ.

Гірські райони Карпат – картопля; ВРХ.

Крим – вівчарство; садівництво, овочівництво, виноградарство, тютюнництво, ефіро-олійні культури.

 

 



Домашнє завдання. Опрацювати параграф 12, стр.49-52

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу